Perspectief en visie

Op deze pagina vind je inspirerende, verhelderende, ontroerende, motiverende en verrassende informatie over alles wat -in mijn beleving- met 'anders kijken' te maken heeft. Heb je zelf een goede tip of aanvulling, laat het dan weten. Veel (kijk) plezier!

 • De zus van Einstein

  De zus van Einstein' is een voorlichtingsfilm over autisme voor kinderen van 10-14 jaar. Er komen kinderen met autisme aan het woord en kinderen uit hun omgeving zoals een broer, klasgenoot en vriend.

  In de film wordt beeldend uitgelegd dat autisme te maken heeft met de informatieverwerking in de hersenen. Kinderen met autisme hebben beperkingen en mogelijkheden, ze zijn soms anders maar zeker niet zielig! De film is bedoeld ter ondersteuning van voorlichting over autisme in de klas maar is ook heel geschikt voor ouders, familie, docenten en hulpverleners. Het is een aanrader voor iedereen die betrokken is bij Passend Onderwijs.

 • Sir Ken Robinson: changing education paradigms

  Geweldig filmpje over de wijze waarop ons onderwijssysteem van vandaag de dag is ingericht...en bij nader inzien misschien wel eens niet lijkt aan te sluiten bij wat kinderen van vandaag nodig hebben. Misschien is het tijd voor een ándere manier van denken; een paradigmashift.

 • Wat is Autisme?

  Korte animatie van de Vereniging voor Autisme (NVA). Wat zijn de belangrijkste kenmerken van Autisme? Welke vormen zijn er? Tips en adviezen over hoe je kunt omgaan met mensen met autisme.

De zus van Einstein

Paradigmashift in het onderwijs: Sir Ken Robinson.

Wat is Autisme?

Autisme- Je zal het maar hebben

Brammetje Baas

Fantastische film over Brammetje die zijn ouders, leraar, omgeving en zichzelf de weg wijst naar het omgaan met ADHD (of gedrag wat daar op lijkt). Grappig, ontroerend, bijzonder en vlijmscherp. Voor kinderen en volwassenen! Gaan zien!

De regels van Matthijs

Matthijs heeft autisme en probeert zich staande te houden en te (over)leven in een werkelijkheid die haaks op de zijne staat. "Ik zou zo graag willen weten wat mensen nou eigenlijk bedoelen met wat ze zeggen." Schrijnend, pijnlijk, beeldschoon en bijzonder duidelijk.

In NCRV Dokument "De Regels van Matthijs" filmt regisseur Marc Schmidt zijn jeugdvriend Matthijs, die als autist wanhopig orde in de chaos om hem heen probeert te scheppen. Mensen zijn onvoorspelbaar en onbetrouwbaar, ze houden zich niet aan de logica van zijn denken. Matthijs neemt ieder gesprek dat hij voert op en archiveert het, de archieven reiken tot het plafond. Als de woningbouwvereniging hem uit zijn woning dreigt te zetten, ziet Matthijs zelfmoord als enige uitweg.

Ivo, een jongen met Asperger. Over Passend Onderwijs

Over studeren met autisme in het voortgezet onderwijs. Een voorlichtingsfilm voor ouders, begeleiders en leerkrachten die betrokken zijn met kinderen met autisme. Gemaakt door Tijdcode Producties. Andere voorlichtingsfilms over autisme zijn te zien op www.voorlichtingsfilm.nl een website met internetvideo over zorg, onderwijs en welzijn.

Jesse; een dag uit het leven van een jongen met autisme

Eigenlijk heel gewoon en toch ook weer niet. Bijzonder filmpje dat soms somber en triest maakt en dan weer grappig en ontroerend is...net zoals het leven; ongewoon gewoon.

Mommy!

Mommy is een Franstalige Canadese dramafilm uit 2014. De film werd geschreven, geregisseerd en gemonteerd door Xavier Dolan, één van de jongste regisseuren ooit.


De film geeft op onnavolgbaar rauwe en realistische wijze een kijkje in het leven van een alleenstaande moeder die een zoon met een agressieregulatiestoornis heeft. De film gaat over het verschil tussen hoop en kracht, eenzaamheid en vriendschap, vertrouwen en mogelijkheden en het feit dat liefde alleen niet altijd genoeg is. Een prachtig, aangrijpend en zeer indringend verhaal.